Забравили сте какво означава „ензим”? Не е необичайно. Изхвърлили сме от съзнанието си това знание, добито в училищна възраст, когато по-интересното е било какво се случва около нас, а не вътре в нас. Но сега разбира се знаем, че се налага да обръщаме повече внимание на състоянието на тялото си, ако искаме да се чувстваме здрави, жизнени и да се справяме с превизвикателствата на все по-сложното ежедневие.

Ензимите са протеини или протеинови комплекси, които участват в процеса на разграждането и усвояването на хранителните вещества, постъпили в стомаха. И не само – те стоят и в основата на метаболизма, тъй като участват в химичните реакции, поддържащи тялото ни живо.

Има хиляди видове ензими. Но най-важни са седем от тях. Те разграждат основните хранителни вещества – амилаза се грижи за въглехидратите, липаза – за мазнините, протеаза – за протеините , алфа-галактоидаза – също за въглехидратите, лактаза – за лактозата, целулаза – за целулозата, бромелаин – подпомага цялостното храносмилане и усвояване на веществата и действа пречистващо.

ензими

Как да се снабдим с тези важни за здравето ни „елементи”?

Човешкият организъм произвежда безценните ензими в достатъчно количество, но само до 20-ата ни година. Те намаляват след тази възраст с по 10% на всеки десет години от живота ни. Затова биолози, диетолози и лекари препоръчват между 40-60% от храната ни да се приема в сурово състояние. Там – в суровите храни, се съдържат повечето ензими, нужни за доброто храносмилане. Естествено не в еднакви количества. Доказано е, че нискокалорийните храни, каквито са например салатите, съдържат по-малко ензими, или по-точно казано задоволяват нуждите на организма от ензими само за смилането на точно този тип храна. Кълновете се препоръчват като най-богатият източник на ензими. Но пък едва ли всички обичат кълнове или се хранят с тях постоянно. Синьо-зелените водорасли АФА също са безценен източник на ензими, който разбираемо липсва в ежедневното ни меню. Както казва 110-килограмов мой познат за консумацията на водорасли в натурално състояние: „Аз да не съм кит, та ще ям водорасли?”

Основен проблем на съвременните хора е консумацията на преработена храна, тъй като при 48 градуса по Целзий всички ензими вече са мъртви и не могат да ни помогнат за разграждането на приетата порция храна. Оказва се, че традиционно приеманата сготвена храна не само не е по-лесноусвоима, а напротив затруднява храносмилателния тракт. При липсата на ензими, полезните вещества не се преработват и сътветно не достигат до клетките, а до тази важна градивната единица на тялото започват да достигат вредни субстанции.

Храносмилателни ензими

Ензимите действат каталитично на органичните вещества, постъпващи с храната в тялото ни. Тоест предизвикват химичен процес, водещ до разграждането на храните, следва усвояването на полезните вещества през червата, които едва тогава достигат до клетката. Така първата им функция е храносмилателна, но безценна. Представете си какво би се случило, ако ензимите ги няма? Храната престоява в стомаха около 1 час и тъй като остава необработена, тя започва да гние. После преминава по-нататък в червата, където вместо полезни вещества – минерали, витамини, протеини и други се отделят отрови. Една част от отделените вредни вещества се поглъщат от клетките ни. Е, някои са го изпитвали и няма какво да си го представят! Чувството е тежест в стомаха, липса на тонус, подтиснатост, понякога дори главоболие. Ако това се повтаря ежедневно за по-дълго време, последиците се задълбочават. Една от тях е липсата на достатъчно хранителни вещества, изграждащи клетката. Т. нар. клетъчен глад е в основата на повечето болести на нашето време – затлъстяване, високо кръвно и холестерол, хронична умора, сърдечни проблеми и много други. Факт е, че без да усвояваме от храната витамини, минерали, белтъци и т.н. имунната ни система понижава нивото си на защита. Предразположени сме на по-лесно заболяване, по-трудно и дълго се лекуваме.

действие ензими

Метаболитни ензими

По това колко метаболитни ензими притежава нашето тяло, се смята реалната възраст, на която е то. Може да сме млади, но да притежаваме ниско количество от тези полезни „елементи” и това да ни кара да се чувстваме уморени и затормозени от болести, характерни за по-възрастни хора. Тогава разбираме, че запасите от ензими са право пропорционални на запасите ни от енергия. Ускорявайки с хиляди пъти процесите в нашия организъм, ензимите ни спестяват много енергия . Става ясно, че жизнеността и младостта ни също зависят от наличието на тези важни протеинови комплекси. Ако ги няма – тялото ни се задъхва, спира да се бори с болестите – особено ако се храним обилно готвена и консервирана храна, когато сме болни.

Съвременни изследвания доказват, че ензимите спират растежа на туморите, действат противовъзпалително и детоксикиращо. Когато имаме достатъчно ензими, учавстващи в храносмилането, останалите се заемат да отведат свободните радикали извън тялото и да почистят черния дроб. Така организма се освобождава от токсините, а работата на всички органи се подобрява. Ясно е, че слабата имунна система и множеството свободни радикали са причина за появата на рака. Така че ензимите помагат на тялото да ограничи развитието на туморни клетки и да предотврати появата на нови такива. Друго характерно тяхно качество е блокирането на всякакви възпалителните процеси, като по този начин ограничават инфекциите и помагат да се излекуваме по-бързо.

Защо се нуждаем от повече ензими?

Ензимите учавстват като катализатор в храносмилателните и метаболитни процеси в тялото и променяйки се, стигат до инхибитор, който не може да влиза в химична реакция, а просто се изхвърля от организма. Тоест те не се самовъзстановяват, използват се „еднократно”. Ензимите се получават от храната и се произвеждат в определени количества от панкреаса. Но както стана ясно с възрастта производството им намалява, като отчетем и ограничения ни прием на сурови и полезни храни, прекомерния стрес, който отнема от енергията ни – стигаме недостиг или пълно изчерпване. Това е причината да се нуждаем спешно от добавянето на ензими към ежденевното ни хранене.

С какво можем да ги заменим?

За да помогне на съвременните „мързеливци”, на които им е трудно да се хранят здравословно, британската фирма АкваСорс е разработила няколко подходящи продукта.

Храносмилателните ензими съдържат оризово брашно, водорасли АФА, както и протеаза, амилаза, лактаза, липаза, бломелин и папаин. Водораслите АФА са известни с изключителното си богатство на метаболитни ензими. А останалите съставки помагат на храносмилането и активизират жизнените функции в организма. Този натурален продукт е подходящ за вегетарианци, тъй като ензимите са извлечени от растения, а не от животни.

Ацидофилус съдържа полезната бактерия Лактобацилус Ацидофилус и водорасли АФА. Дабавянето й към храната помага за смилането на млякото , тъй като произвежда ензима галактаза. Затова е подходяща добавка към храната на бебета и хора с непоносимост към млякото. Продуктът регулира pH в червата и помага за извеждане на токсините. Бори се с болестотворни бактерии и гъбички, намалява нивото на холестерола.