Всеки в България си мисли, че не го засяга липсата на Витамин D, защото знае, че ценното вещество се произвежда от кожата при излагане на слънчева светлина. Страната ни може да се похвали с много слънчеви дни през годината, но за най-голямо учудване статистиката показва, че това не ни спасява. При повече от 76% от българите е установен недостиг на Витамин D, твърди национално представително проучване на Българското дружество по ендокринология. Изследването е проведено в 10 български града през януари 2012 г. С тежък дефицит на витамин D се оказват 21% от хората, като една от най-засегнатите категории са българите на средна възраст. Проучването сочи, че недостигът на този важен витамин е по-често срещан сред жителите на градовете и в много по-малка степен – в селата.

Защо ли се случва така – имаме слънце, а нямаме витамин D?

Заради променения ни начин на живот, който е неотменна крачка към „по-развито” обществото. Развиваме се – няма спор, но дали към по-добро? Как живеем днес? Стоим по цял ден в офисите, а излезем ли от тях, сме в колите или автобусите, по кафетата и моловете. Можем да обобщим – не поемаме достатъчно въздух и слънце. Компенсираме ли с ходенето всяко лято на море? На пръв поглед – да, но си слагаме слънцезащитен крем, както препоръчват лекарите. Слънцето е вредно през по-голямата част от деня и рискът от рак на кожата не е за пренебрегване. Поради озоновата дупка радиацията, излъчваща се от слънцето, не се поглъща от атмосферата. Вредите от този факт нарастват все повече. Какво ли ще правят бъдещите поколения – едно мое предположение е, че ще живеят в градове, обградени от прозрачен стъклен похлупак, който ги предпазва от радиацията на слънцето.Каква роля играе витамин D в организма?

Витамин D представлява мастно-разтворим витамин, чиято основна роля е да подпомага усвояването на калция и фосфора в организма и да следи за правилното им използване. Негова е отговорността колко здрави да са костите и зъбите ни, а също така и в какво състояние са имунната ни система и мускулите. Ако го комбинираме с витамините А и С, съпротивата на организма срещу вирусни заболявания се увеличава значително. Доказано е и неговото противовъзпалително действие. Затова се използва при лечение на доста заболявания: атеросклероза, хипертония, депресия, захарен диабет, псориазис, бъбречни и чернодробни заболявания и много други.

Витамин D е от голяма важност за рестежа на клетките – не само в бъбреците, но и в тъканите, лимфите, жлезите, кожата и мозъка. Това го прави силен съюзник при лечението на тумори. А липсата на този важен витамин в бебешка възраст води до рахит, който не рядко уврежда организма за цял живот. Новородените изчерпват запасите си от ценното вещество до 6-тия месец, след което всеки лекар предписва приемането му като добавка. Недостигът му при възрастните хора предизвиква остеопороза, камъни в бъбреците, проблеми с щитовидната жлеза, хипертония и затлъстяване.

Трябва да имаме предвид, че Витамин D се складира в клетките и се усвоява постепенно от организма. Обикновено през пролетта се усеща неговото изчерпване, а признаците се усещат от всеки: нисък имунитет, депресия, лесна умора, лошо храносмилане, болки в гърба и бъбреците и други. За да избегнем този вид оплакванията през този сезон ни трябва допълнително количество от „витамина на слънцето”.

Витамин D се съдържа в някои храни, но количеството му там е недостатъчно. Основен източник са тлъстите риби – сьомга, скумрия, шаран, змиорка, в по-малка степен бялата риба, а още по-незначителни са количествата му в жълтъка, млякото и маслото. Истинските вегани тук направо губят, защото повечето от изброените храни липсват в менюто им. Затова Аквасорс избира за съдържание на един от най-успешните си продукти органични гъби, изсушени по специална технология, без да се използва нищо от животински произход. Това са сорт гъби с бяла част от долната страна на шапката, които дават чиста и силна форма на Витамин D2. Още повече, че към продукта Органичен витамин D са добавени червени водорасли Литотамниум, богат източник на природен калций. Органичната алфаалфа /люцерна/ също присъства в капсулите на хранителната добавка, за да създаде перфектната комбинация за усвояването на Витамин D  и калция, както и за подхранване на организма на клетъчно ниво. Така ще сме готови да се борим ефективно с все по-устойчивите вируси, да устоим на променливото време и настроения,  които ни очакват с идването на пролетта.